Gå til hovedindhold

Hampens Hus - Building Based on Bio Based

Der er en stigende interesse for hamp til byggeri. Det er ofte forbundet med udfordringer - fra byggetilladelse til manglende kendskab og erfaringer med materialerne. Men hvis vi vil have grøn omstilling, så skal det være både let og attraktivt at bygge biobaseret. Derfor opføres Hampens Hus med forskellige hampematerialer fra gulv til tag, hvor vi deler erfaringer fra byggeriet, og det vi som kommune lærer undervejs. Huset opføres i Nykøbing Falster på erhvervsgymnasiet CELF.

08. mar. 2024

Indhold

  I Guldborgsund Kommune arbejder vi for grøn omstilling, og vi sætter handling bag ordene. 

  Traditionelt byggeri har et stort klimaaftryk, og derfor bygger vi nu Hampens Hus for at teste hamp, og afprøve nye typer af biobaserede byggematerialer. Der er pionerer, også i Danmark, der har eller er i gang med at bygge med hamp. Således er der allerede en videns- og erfaringsudvikling i gang, som vi gerne vil bidrage til med Hampens Hus.

  Ved at bygge et helt hus næsten udelukkende i biobaserede materialer kommer vi som kommune igennem mange af de processer, hvor det biobaserede udfordrer gængs viden og praksis – så for os som kommune er huset et værktøj til at lære hvordan vi gør. 

  Det er lige så vigtigt, at kommende håndværkere og andre der arbejder med byggeri får den nødvendige viden om og erfaring med byggeri – derfor er både erhvervsskolen og erhvervsgymnasiet tæt involveret i Hampens Hus.

  Hampens Hus er et erfarings- og vidensdelingsprojekt, og vi vil her på siden invitere til at besøge byggeriet, når det er gået i gang.  

  Guldborgsund Kommune takker for det nye og gode samarbejde med holdet bag Hampens Hus: Den filantropiske forening Realdania, n/a Architecture, Adserballe og Knudsen a/s, CELF, Nykøbing Falster, Birkelink ApS, DTU, Structured Environment ApS, Agrovi og Business Lolland-Falster.

  Hampens Hus projektforslag 8. marts 2024

  Hampens Hus er en del af EU Interreg Nordsø projektet Building Based on Bio Based, hvor der arbejdes med etablering af biobaserede værdikæder i NL, D, F, B og DK.

  Fra mark til mur.

  Landbrugsrådgiverne Agrovi, Business Lolland-Falster, CELF og Guldborgsund kommune vil i EU projektet, Building Based on Bio Based, arbejde med at undersøge om den produktion og de værdikæder, der allerede fungerer i f.eks. Holland og Frankrig, hvor man dyrker, forarbejder og anvender materialer fra hampeplanten til materialer og byggeri, også kan skabe værdi på Sydhavsøerne og i Danmark. Agrovi står for at prøvedyrke hamp på Falster. BFL vil se på business cases, CELF sikrer at fremtidens håndværkere og studerende får viden og praktiske erfaringer med hamp til byggeri og Guldborgsund skal samle interessenterne, som har interesse i at medvirke til ny lokal produktion - hvis den viser sig at være ikke kun klimamæssigt men også økonomisk bæredygtig. Læs mere her

  Visualiseringer: Zanstudio v/ nikolova/aarsø

   

  Huset medfinansieres af: