Hampens Hus - Building Based on Bio Based
Der er en stigende interesse for hamp til byggeri. Det er ofte forbundet med udfordringer - fra byggetilladelse til manglende kendskab og erfaringer med materialerne. Men hvis vi vil have grøn omstilling, så skal det være både let og attraktivt at bygge biobaseret. Derfor opføres Hampens Hus med forskellige hampematerialer fra gulv til tag, hvor vi deler erfaringer fra byggeriet, og det vi som kommune lærer undervejs. Huset opføres i Nykøbing Falster på erhvervs- og teknisk gymnasium CELF.

Se de spændende præsentationer om biobaseret byggeri i Nordsø- landene, som blev præsenteret ved Dansk Bioøkonomi Konference 2024
Her blev foregangslandenes (NL, D, B og F) erfaringer med biobaseret byggeri præsenteret i regi af EU Interrreg projektet Building Based on Bio Based (BBOBB) suppleret af nyeste danske viden og erfaringer om biobaseret, regulering og nye værdikæder.
Læs mere om Hampens Hus her:
I Guldborgsund Kommune arbejder vi for grøn omstilling, og vi sætter handling bag ordene.
Traditionelt byggeri har et stort klimaaftryk, og derfor bygger vi nu Hampens Hus for at teste hamp, og afprøve nye typer af biobaserede byggematerialer. Der er pionerer, også i Danmark, der har eller er i gang med at bygge med hamp. Således er der allerede en videns- og erfaringsudvikling i gang, som vi gerne vil bidrage til med Hampens Hus.
Ved at bygge et helt hus næsten udelukkende i biobaserede materialer kommer vi som kommune igennem mange af de processer, hvor det biobaserede udfordrer gængs viden og praksis – så for os som kommune er huset et værktøj til at lære hvordan vi gør.
Det er lige så vigtigt, at kommende håndværkere og andre der arbejder med byggeri får den nødvendige viden om og erfaring med byggeri – derfor er både erhvervsskolen og erhvervsgymnasiet tæt involveret i Hampens Hus.
Hampens Hus er et erfarings- og vidensdelingsprojekt, og vi vil her på siden invitere til at videns- og erfaringsdele og til at besøge byggeriet, når det er gået i gang.
Guldborgsund Kommune takker for det nye og gode samarbejde med holdet bag Hampens Hus: Den filantropiske forening Realdania, Boligfonden Kuben, n/a Architecture, Adserballe og Knudsen a/s, CELF, Nykøbing Falster, Birkelink ApS, DTU, Structured Environment ApS, Agrovi og Business Lolland-Falster.
Hampens Hus projektforslag 8. marts 2024
Hampens Hus er en del af EU Interreg Nordsø projektet Building Based on Bio Based, hvor der arbejdes med etablering af biobaserede værdikæder i NL, D, F, B og DK.
Fra mark til mur.
Landbrugsrådgiverne Agrovi, Business Lolland-Falster, CELF og Guldborgsund kommune vil i EU projektet, Building Based on Bio Based, arbejde med at undersøge om den produktion og de værdikæder, der allerede fungerer i f.eks. Holland og Frankrig, hvor man dyrker, forarbejder og anvender materialer fra hampeplanten til materialer og byggeri, også kan skabe værdi på Sydhavsøerne og i Danmark. Agrovi står for at prøvedyrke hamp på Falster. BFL vil se på business cases, CELF sikrer at fremtidens håndværkere og studerende får viden og praktiske erfaringer med hamp til byggeri og Guldborgsund skal samle interessenterne, som har interesse i at medvirke til ny lokal produktion - hvis den viser sig at være ikke kun klimamæssigt men også økonomisk bæredygtig. Læs mere her
Lokale kontaktpersoner er:
Agrovi: Henrik Kruse Rasmussen hkr@agrovi.dk
Business Lolland-Falster: Claus Madelung cm@businesslf.dk
CELF: Kristine Zeuthen Jeppesen krzj@celf.dk
Guldborgsund Kommune: Mette Jørgensen mej@guldborgsund.dk
Visualiseringer: Zanstudio v/ nikolova/aarsø
Partnerne i projektet arbejder alle med forskellige vinkler på biobaseret byggeri. I Frankrig f.eks. har IMT Nord Europe forskningscenter aktiviteter, der skal hjælpe med at finde de bedste bindere, i Tyskland og Nederlandene arbejdes med dyrkning og anvendelse af dunhammer og hør - Læs mere her
Huset medfinansieres af:


Kontakt
Programkoordinator
Mette Jørgensen
mej@guldborgsund.dk / 2518 1833
Kommunikation
Rikke Betak Lund
rblu@guldborgsund.dk / 25180248

1. spadestik til Hampens Hus 24. april 2025
10 forskellige hampebaserede byggematerialer
1. Hampe"Træ" - bruges til vindueskarme
2. Hempecrete - bruges til ydervægsopbygning
3. Hampefiber isoleringsbatt - bruges til indbygget isolering i ydervægge, terrændæk og tage.
4. Hampestøvs plader - cellulosebaseret plader hvor 50% indhold er hampestøv, disse bruges som afstivende plader i konstruktionen.
5. Hampekomposit tag- og facadeplader - Tegnestuen nikolova/aarsø udvikler pladerne specifikt til projektet, og de består af 50%hampefiber og 50%bioresin
6. Hampekomposit gulvklinker - en relativ høj procentdel af produktet er hampefiber.
7.Hampekalk Byggeplader - disse bruges både indvendig og udvendig og er en vigtig del i husets opnåelse af brandkrav.
8. Hampepuds - både lerpuds (indvendig) og kalkpuds (udvendig) tilsættes hampeskærver.
9. Hampereb.
10. Hampetextiler - disse er ikke fastlagt, men det kunne være en fin måde at lave lidt ekstra akustik i huset.
Ikke-hampebaserede materialer i huset: skruefundament, glasset i vinduerne, træet i konstruktionen og døre, samt korken i terræn og tagdug.
Måske det første hus i verden, hvor man kan opleve så mange forskellige hampematerialer?